ויסות רגשי
מה זה ויסות רגשי ואיך מרגיש קושי בוויסות הרגשי? איך נראה טיפול ולמה הוא מסייע? כל הפרטים.
בקיצור
טיפול בהפרעה בויסות רגשי כולל הקניית כלים חשובים לניהול רגשות ומערכות יחסים יציבות, השהיית תגובה לפני פעולה וטכניקות הרגעה.
3
בקשיים בוויסות הרגשי נראה תגובות אימפולסיביות ותחושות מועצמות של תסכול וכעס. בילדים נראה קושי בהתנהגות מותאמת ובהתמודדות עם רגשות.
2
איזון רגשי מאפשר לנו לעבד ולהגיב בצורה מיטבית לאירועי חיים שליליים וחיוביים. יציאה מאיזון רגשי גורמת למצוקה ולהתנהגויות המקשות עלינו. זוהי הפרעה בוויסות הרגשי.
1
אם אתם מרבים להתחרט על דברים שאמרתם בלהט הרגע או מצטערים על משהו שעשיתם במין דחף פתאומי, יתכן ויש לכם קשיים בוויסות רגשי. אם הילד/ה שלכם מרבה להראות תסכול, עצבנות, כעס או בכי יתכן והוא/היא צריכים סיוע בניהול נכון של רגשות.
מה זה ויסות רגשי ?
הרגשות שלנו הם כמו מצפן. אנחנו קשובים להם ופועלים על פי הרגש שמתעורר בנו. בכל יום אנחנו עומדים בפני מאות גירויים מעוררי רגש (שמחה, עצב, כעס, התרגשות) ותחושות גופניות (ערנות, לחץ, דפיקות לב מואצות, ריגוש) ורובם דורשים תגובה מסוימת. הויסות הרגשי מתפקד כ"מנהל" ועוזר לארגן את הרגשות כך שנחוש כמה שפחות סטרס, פחד, ואי נוחות. ויסות רגשי מאוזן ויציב מאפשר לחזק, למתן, ולשלוט ברגשות (חיוביים ושליליים כאחד). ניהול רגשות שאינו נכון לנו מוציא אותנו מהאיזון הרגשי ויכול לגרום לתסכול ולחוסר אונים בהתמודדות היום יומית.
מהם הסימנים לקושי בוויסות הרגשי?
תגובות מוקצנות לאירועים רגשיים, התפרצויות כעס בלתי מוסברות, קושי בבנייה ובשימור קשרים חברתיים ומשפחתיים, בעיות התנהגות (יופיעו לרוב במסגרות כמו בית הספר, עבודה ואל מול דמויות סמכות), חוסר אמון וחשדנות מוגברים, דיכאון, חרדה והתנהגויות פגיעה עצמית.
אצל ילדים ומתבגרים נראה לעיתים קרובות קשיים בוויסות הרגשי. היפראקטיביות, הפרעת קשב, רגישות חושית וקושי לבטא את הרצונות והצרכים יכולים להביא לתסכול לעיתים קרובות ובעקבותיו התנהגות אימפולסיבית, התפרצויות זעם, ויכוחים, וקושי בדחיית סיפוקים.
ויסות רגשי ותחושות גופניות
הנפש שלנו משפיעה על הגוף שלנו ולהפך. במצבים של הפרעה בוויסות הרגשי גופנו יחווה מתח רב, עוררות מוגברת, תגובתיות יתר לגירויים כמו רעש, תזוזה וקול. מוחנו יחווה חשיבה מרובה ואינטנסיבית. במצב כזה כל אינטראקציה דורשת אנרגיה רבה להתמודדות. חוסר המודעות של הסביבה למצב הפנימי שאנו חווים יכול לגרום לתחושות קשות כלפי האנשים סביב כחסרי רגישות והבנה.
טיפול
במהלך הטיפול תינתן עזרה בפיתוח המיומנויות בהתמודדות עם קשיים, לחץ ותסכול במטרה להגיע למיתון תגובות אל מול סערה רגשית. ננסה להבין כיצד לבנות מערכות יחסים יציבות ומאוזנות עם הסביבה. במידה ומדובר בטיפול בילד/ה או במתבגר/ת תיעשה עבודה משותפת עם ההורים לחיזוק ההתנהגות החיובית והסמכות ההורית. עיקרי הטיפול:
ניהול רגשות ומחשבות – ננסה לתת שמות לרגשות בזמן שהם מתעוררים בנו, נלמד לבטא את הרגשות בעזרת מילים ותקשורת עם אחרים. נלמד לבחון את הסיטואציה מנקודת מבט נוספת, נאתגר את המחשבות במחשבות חלופיות, חיוביות וסבלניות יותר.
ויסות – נעבוד על הפסקה בין תחושה לתגובה – היכולת להאט לאחר התעוררות הרגש מאפשרת הערכה אובייקטיבית של הסיטואציה והתמודדות מותאמת. נכיר את התחושות הגופניות המתעוררות בנו ונלמד לשפר את השליטה בהן.
כלים - תרגילי נשימה, תרגילי הרגעה והרפיה חושית וטכניקות מיקוד עצמי.
לסיכום
ויסות רגשי חשוב והכרחי להתפתחות ולהתנהלות חברתית, לימודית ואישית. למידה ותרגול נכון של ויסות רגשי יכולה לסייע בהתמודדות עם גורמי לחץ. בטיפול נוכל לבנות את כישורי ההתנהגות וניהול הרגשות שלנו במטרה לתת לעצמנו מרחב פעולה רחב ולשפר את איכות חיינו.