top of page

טיפול בחרדות

Anxiety Anchor

טיפול בחרדות

מהי חרדה? מהם התסמינים? אילו הפרעות חרדה קיימות? וחשוב מכל- איך מתמודדים? מידע שכדאי לדעת.

בקיצור

הטיפול באדם הסובל מחרדה תלוי באופי הפרעת החרדה ובהעדפות הפרט. לעתים קרובות, הטיפול ישלב סוגים שונים של טיפול ותרופות.

3

הפרעת חרדה היא בעצם משפחה של הפרעות וכוללת הפרעת חרדה כללית, חרדה חברתית, פוביות, PTSD ועוד.

2

הפרעות חרדה מאופיינות בתחושת לחץ ודאגה מרובה מאירוע או מגורם מסוים. ההפרעה הינה שכיחה ומהווה את ההפרעה הנפוצה ביותר במבוגרים ובילדים כאחד.

1

תחושת החרדה היא תחושה טבעית ולעיתים אף פרודוקטיבית: על ידי איתות שמשהו אינו בסדר, חרדה יכולה לעזור לאנשים להימנע מסכנה ולשמש כגורם מניע לשינוי. אך לעיתים חרדה נמשכת זמן רב, רמתה עולה והיא אף מתפשטת בצורה שאינה חיובית למצבי חיים נוספים.

עבור אנשים עם הפרעות חרדה, הפחדים והדאגות אינם זמניים, תחושות החרדה חמורות ופוגעות באיכות החיים.

הפרעת חרדה הינה שכיחה ומהווה את ההפרעה הנפוצה ביותר במבוגרים ובילדים כאחד.

מהם תסמיני החרדה?

המונח "חרדה" מתאר תחושות של דאגה, לחץ או אימה. אנשים הסובלים מחרדה עלולים לחוש אי שקט, על סף עצבנות. הם עשויים להתקשות להתרכז או לשלוט ברגשותיהם. תסמינים גופניים יכולים לכלול גם עייפות, רעד, הזעה, בעיות שינה, כאבי בטן, כאבי ראש ומתח שרירים.

אילו סוגי חרדה מוכרים?

  • הפרעת חרדה כללית: מצב כרוני של דאגה ומתח קשה, לעיתים קרובות ללא מצב מלחיץ ספציפי.

  • הפרעת פאניקה: התקפי חרדה פתאומיים וחוזרים - פחד ואי נוחות עזים המגיעים לשיא תוך מספר דקות.

  • הפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD): מתפתחת לעיתים לאחר התנסות באירוע טראומטי או עדות לאירוע כזה. התסמינים כוללים פלאשבקים של הטראומה, סיוטים, דריכות מתמשכת והימנעות מלהיזכר באירוע או מאירועים וממצבים הקשורים לאירוע.

  • חרדה חברתית: חשש ניכר מסיטואציות חברתיות מגוונות והימנעות ממצבים העלולים לגרום מבוכה או תחושת השפלה, כמו גם מתח ועצבנות בסיטואציות חברתיות רגילות.

  • פוביה: פחד קיצוני ומתח קשה מפני גורם או אובייקט ספציפי (למשל פוביה מחיות, פוביה מגבהים, פוביה מדם,  פוביה ממעליות).

טיפול

טיפול בחרדה הוא חשוב ומועיל ובעזרתו ניתן להוריד את רמות החרדה, המתח הגופני וההימנעות. חרדה מטופלת לרוב בהצלחה באמצעות טיפול CBT (טיפול קוגניטיבי-התנהגותי), תרופות או שילוב של השניים. חשוב לציין כי ישנן גישות שונות ושיטות טיפול שונות המתאימות להפרעות שונות ולאנשים שונים.

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT): בטיפול זה (המוגדר כממוקד בעיה וקצר-מועד) המטופלים לומדים לזהות דפוסי חשיבה בעייתיים ולשנות את אופן תגובתם והתנהגותם הנלווית. במסגרת הטיפול עובדים המטופל והמטפל יחד ומבצעים עבודה מעשית של חשיפה הדרגתית על מנת להתגבר על ההימנעות ועל התגברות החרדה. במהלך הטיפול מוקנים כלים מעשיים להרגעה והרפיה וכן מטלות בית ליישום של המטופל. טיפול זה וטיפולים נוספים (כגון טיפולי חשיפה, מיינדפולנס [קשיבות], טיפולים קבוצתיים, ביופידבק) יעילים להפחתת מחשבות חרדתיות, הפחתת החשש מהחרדה עצמה וטיפוח תחושת רוגע.

טיפול פסיכודינאמי: טיפול זה מציע מענה פחות ממוקד תסמינים ויותר מעמיק למקורות החרדה. בעזרת טיפול דינמי תיעשה עבודה להכרת הרגשות הבלתי מודעים המטפחים את החרדה ומייצרים סימפטומים וקשיי התמודדות נרחבים.

טיפול תרופתי (אותו ייתן רופא משפחה/פסיכיאטר בלבד): עשוי להועיל משמעותית בהפחתת סימפטומים של חרדה ויותר מכך, לתמוך בצורה משמעותית בטיפול הפסיכולוגי. התרופות השכיחות כוללות תרופות טריציקליות, תרופות נוגדות דיכאון, חוסמי בטא ובנזודיאזפינים. יש לשוחח עם רופא על תופעות לוואי או תסמיני גמילה (במקרה של הפסקת טיפול).

לסיכום

חרדה חריפה היא תחושה קשה המגבילה ומקשה על מגוון תחומי חיים: רווחה נפשית, מערכות יחסים, לימודים ועבודה. אל תישארו עם התחושות הקשות לבד. פניה לטיפול מתאים יכולה להקל על הסימפטומים ולפתוח פתח להקלה משמעותית ושיפור איכות החיים.

bottom of page