top of page

בעיות התנהגות בקרב ילדים

Beh Problems

מהן בעיות התנהגות? מתי חשוב לפנות לסיוע? וגם-מה חלקם של ההורים בעניין? כל הפרטים בפנים.

בקיצור

במהלך הטיפול נעשית עבודה בשיתוף פעולה עם ההורים. הילד רוכש מיומנויות לניהול כעסים ומחשבות, כלים חברתיים וחיזוקים סביב תחומים חיוביים.  

3

הרקע לבעיות התנהגות רחב ויכול להיגרם מתכונות אישיות, שינויים במצב חיים, מצוקה רגשית וחוסר הצבת גבולות ברורים.

2

התנהגות אימפולסיבית, מרדנית, וסף תסכול נמוך יכולים להצביע על בעיית התנהגות הדורשת התייחסות מקצועית- טיפול.

1

ילדים יכולים להיות שובבים, אימפולסיביים ומרדנים וזה נורמלי לחלוטין. יותר מכך- רוב הבעיות ההתנהגותיות והרגשיות נפתרות עם הזמן ודורשות בעיקר הבנה וסבלנות של ההורים. עם זאת, חלק מהילדים הם בעלי התנהגויות קשות ומאתגרות במיוחד שיכולות לגרום למצוקה רבה להם ולסביבתם (הורים, אחים, סביבת בית הספר).

אילו בעיות התנהגות מוכרות?

ראשית, חשוב לומר כי בעיות התנהגות הינן נפוצות ושכיחות. ההפרעות הנפוצות ביותר של בעיות בהתנהגות כוללות הפרעה מרדנית-מתנגדת (ODD), הפרעת התנהגות (CD) והפרעת קשב וריכוז (ADHD). שלוש הפרעות התנהגות אלה חולקות כמה תסמינים שכיחים וילדים/מתבגרים עשויים לסבול משתי הפרעות בו זמנית. גורמים מחמירים למצב יכולים לכלול בעיות רגשיות, הפרעות במצב הרוח, קשיים משפחתיים ושימוש בחומרים ממכרים כגון אלכוהול וסמים.

כיצד נזהה אם קימת בעיית התנהגות?

במידה והילד מראה חלק מהתסמינים הבאים נחשוד כי מדובר בבעיית התנהגות הדורשת טיפול:

התפרצויות זעם תכופות, הילד נרגז או מרוגז בקלות, מראה התנהגות אלימה, מתווכח לעתים קרובות עם מבוגרים (בעיקר הורים), מסרב לציית לחוקים, סף תסכול נמוך, חוסר אמפתיה לאחרים ואף אגרסיביות כלפי האחר, נטייה לשימוש בגיל צעיר בחומרים אסורים כמו סמים, סיגריות ואלכוהול, קושי לעמוד במוסכמות חברתיות או התנהגותיות, קושי להתרכז ולעבור ממשימה למשימה ופעילות יתר (תזזיתיות).

מה הגורמים לבעיית התנהגות?

כל ילד הוא מיוחד וכל מקרה מורכב מהרבה נסיבות המתרחשות יחד. ישנם כמה גורמים המוכרים ככאלו היכולים להוות גורם משמעותי בהתפתחות בעיות התנהגות:

שינויי חיים: הולדת אח, גירושין, אובדן, מעבר דירה או מסגרת חינוכית.

נטייה מולדת: מזג חם, הפרעת קשב וריכוז, קשיים בוויסות הרגשי.

תקופה מאתגרת להורים: ילדים עירניים למצב בו הוריהם נמצאים. במידה והם חווים אתכם כמוטרדים יתר על המידה או כחסרי יכולת להתמודד הם עלולים להגיב בהתנהגות חריגה.

צורך בתשומת לב: ילדים עלולים לנקוט בהתנהגות כועסת, דרשנית וזועמת כדי לזכות בתשומת לב (גם תשומת לב שלילית)

מה חלקם של ההורים בהתמודדות?

"סגנון הורות" לעתים רחוקות אשם בבעיות התנהגות בילדות. אם אתם מחפשים פתרונות שיעזרו למשפחה שלכם להתמודד, זוהי אינדיקציה די טובה שאינכם הגורם לבעיות של ילדכם. ועדיין, ההורים ממלאים תפקיד מכריע בטיפול בסוגיות התנהגותיות בגילאים צעירים. ילדים זקוקים לחוקים, לגבולות ולתוצאות ברורות, ובמקביל להורה המוכן להקשיב, להכיל ולהדריך.

טיפול

ילדים לא מטופלים עם הפרעות התנהגות עשויים לגדול להיות מבוגרים לא מתפקדים. ככלל, ככל שההתערבות מוקדמת יותר, כך סביר שהתוצאה תהיה טובה יותר.

בטיפול יוקנו מיומנויות התנהגותיות ומיומנויות ויסות רגשי כגון שליטה בכעסים וכישורי פתרון בעיות. תיעשה עבודה אודות שינוי מחשבות הקשורות להתנהגות שאינה מיטבית וכן רכישת מיומנויות חברתיות כגון משחק משותף עם האחר. הילד ילמד בטיפול לנהל את הכעס, לזהות את הגורמים המביאים לתסכול גובר והאמצעים למתן אותו (למשל, טכניקות הרפיה וניהול מתחים). הטיפול ילווה באווירה מעודדת תוך חיזוק הכישרונות וייחודיות הילד והערכתו העצמית.

במקרים מסוימים שילוב של טיפול תרופתי יכול לסייע במיתון ההתנהגות האימפולסיבית.

במידת הצורך, הטיפול ייעזר בגורמים משמעותיים בחיי הילד, כגון קרובי משפחה וצוותים חינוכיים.

לסיכום

ילדים מתקשים לבטא את עצמם בעזרת שפה והרבה פעמים נוכל לראות אותם מבטאים את התסכולים שלהם בהתנהגות כזו או אחרת שאינה "נורמלית". השתמשו באינטואיציה ההורית שלכם: אם אתם מרגישים שאתם/ילדיכם/שאר המשפחה/הסביבה סובלים ממתח רב ופגיעה באיכות החיים בעקבות המצב- חשוב לפנות לעזרה.

bottom of page