top of page

מאמרים

Articles Anchor

FACT - טיפול קבלה ומחוייבות ממוקד

ד"ר אנה גולדברט

טיפול קבלה ומחוייבות ממוקד (FACT) הוא מודל חדש של טיפול קצר המהווה גירסה מרוכזת מאוד של טיפול מוכר: ACT.

FACT עושה שימוש בטכניקות ממוקדות שמטרתן לבנות תהליך קצר שייצר שינוי משמעותי. הגישה נוסדה מתוך הבנת הצורך בסיוע מרפאתי לאוכלוסיה רחבה הזקוקה למענה מיידי. נראה כי טיפול ממוקד המצליח להניע שינוי בפרק זמן קצר, יהפוך לשיטת טיפול רלוונטית לאור המציאות המורכבת אליה אנחנו נחשפים בתקופה האחרונה.

מצורפת מצגת עם עיקרי הנקודות הנוגעות ל-FACT.

מודל עמיח"י (DNA-V) - מצגת למשתתפים

ד"ר אלעד ליבנה

בשנים האחרונות הולך ומתגבר העניין של אנשי טיפול מתוך עולם ה-CBT ומחוצה לו בגישת ACT וביישומיה בקשת ההפרעות הנפשיות ועם מגוון רחב של אוכלוסיות. במצגת נכיר את מודל עמיח"י (DNA-V), המסייע בהתאמת עקרונות הגישה וששת תהליכי הליבה המרכיבים אותה, לטיפול בבני נוער ובצעירים. נסקור את המטאפורות של המתבונן, היועץ והחוקר, ואת יישומיהן בתוך העבודה הקלינית. נלמד את האופנים שבהם "סוכנים" אלו יכולים לפעול ביחד, לצד הבנת ההקשר העצמי וההקשר החברתי הסובב את האדם, על מנת לקדם פעולה אפקטיבית שניזונה מעולם הערכים האישיים של האדם.

טריכוטילומניה- אטיולוגיה, טיפול ומחקר עדכני

ד״ר אלעד ליבנה וד"ר שרון זיו-ביימן

טריכוטילומניה (TTM) הינה הפרעה כרונית של שליטה בדחפים, המתאפיינת בתלישת שיער חוזרת ונשנית, העלולה להוביל לאובדן ניכר של שיער באיזורים שונים בגוף. ההפרעה פורצת לרוב בילדות או בגיל ההתבגרות ופוגעת בעד 13.5 אחוזים מהאוכלוסייה. המאמר מציג מידע עדכני על הגורמים המובילים להפרעה, סיווג ההפרעה בהתאם למידת המודעות לתלישה ומאפייני הטיפול התרופתי והפסיכולוגי בה.

להיפגש עם העצב: טיפול בדיכאון בגישת ACT

ד"ר רן אלמוג וד"ר אנה גולדברט

בעידן הנוכחי, דיכאון מוגדר כאחת הבעיות הנפשיות המשמעותיות ביותר וגובה מחיר גבוה במיוחד מהפרט ומבני משפחתו. ככזה, דיכאון תופס מקום מרכזי בחשיבה הטיפולית.

מאמר זה מציג התבוננות על דיכאון באמצעות גישה עכשווית הלקוחה מתחום הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי ונקראת "טיפול קבלה ומחוייבות" (ACT: Acceptance and Commitment Therapy). המאמר ממשיג את הדיכאון ברוח גישה זו ומתאר עקרונות טיפול באמצעותה. 

טיפולים מבוססי מחקר בהפרעת פאניקה

אלון בר, אבישי בן שטרית וד"ר אלעד ליבנה

הפרעת פאניקה הינה אחת מהפרעות החרדה הנפוצות ביותר, הפוגעת בכ-3.5 אחוזים מבני האדם במהלך חייהם. המאמר מציג סקירה עדכנית של טיפולים פסיכולוגים מבוססי מחקר להפרעת פאניקה: הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי (CBT), טיפול דינאמי קצר מועד (ISTDP-PFPP), טיפול קבלה ומחוייבות (ACT) וטיפול על-ידי עיבוד מחדש והקהייה שיטתית באמצעות תנועות עיניים (EMDR). לצד הדמיון וההבדלים בין הגישות, מוצגים שיקולים לבחירה בין הגישות בהתאם למאפייני המטופל, שלב הטיפול ושלבי השינוי.

טיפול בחרדה על-פי גישת ACT

ד"ר רן אלמוג וד"ר אנה גולדברט

במאמר זה מוצג טיפול בהפרעות חרדה באמצעות גישת טיפול קבלה ומחוייבות (ACT) ומתמקד בשלושה עקרונות טיפוליים מרכזיים. העיקרון הראשון מתאר את העדפת הקבלה של אירועים המנטליים כגון מחשבות, רגשות וזיכרונות, על פני ניסיונות השליטה בהם. העיקרון השני הינו זיהוי כיווני חיים משמעותיים עבור האדם וביסוס מערכת הערכים האישית. העיקרון השלישי מתייחס להרחבה ולהגמשת התגובה של האדם נוכח החרדה באמצעות טכניקות חשיפה. 

איך נתמודד עם חרדות בעקבות הסלמה בטחונית

ד״ר אלעד ליבנה

מאות אלפים מאזרחי ישראל נאלצים מזה שנים להתמודד עם איום ביטחוני, לעיתים יומיומי. מצב המלחמה המתמשך, האזעקות, הדי הפיצוצים והדיווחים הרבים באמצעי התקשורת מובילים לתגובות רגשיות מגוונות בקרב ילדים ומבוגרים כאחד. המאמר מציג את הסימנים והתסמינים האופייניים למצבי חרדה וכן דרכי התמודדות מועילות, ביניהן תמיכה, מתן מידע, אמצעי הרגעה ו"ניצול הזדמנויות".

bottom of page