top of page

טיפול בילדים

Child Therapy Anchor

טיפול פסיכולוגי בילדים

מה קורה בטיפול בילדים? מתי יש לפנות לטיפול? מי מוסמך לתת אותו? כמה זמן הוא נמשך? כל התשובות בפנים.

בקיצור

בניית תכנית טיפולית תתאים סוג טיפול מיטבי לילד (טיפול שיחתי, CBT, טיפול דיאדי ועוד) תוך  ליווי הדרכה ושיתוף ההורים.

3

טיפול בילדים נעשה באמצעות קשב, דיבור, משחק ופרשנות. ישנם אנשי מקצוע (כגון פסיכולוג, עובד סוציאלי ומטפל בהבעה ויצירה) המוסמכים לתת טיפול שכזה.

2

כאשר אנו מזהים קושי רגשי, חברתי או התנהגותי אצל ילדנו, נוכל להיעזר בטיפול נפשי.

1

זוהי קלישאה נדושה, אך יש בה אמת: ההורות אינה מגיעה עם חוברת הוראות. במאמצינו לספק לילדינו כל שיצטרכו כדי לגדול ולהתפתח בבריאות ובשמחה סביר כי ניתקל בקושי לנווט בין שלל הדאגות, ההתנהגויות, הצרכים והגחמות של ילד. קשה כפליים לדעת ולהבין מתי ההתנהגויות הללו הופכות לבעיה הדורשת סיוע מיוחד.

 

כיצד נדע אם נכון לפנות לטיפול?

ילדים (כמו מבוגרים) חווים את העולם במלואו ופוגשים בהתרחשויות פנימיות וחיצוניות המשפיעות עליהם. אתגרים התפתחותיים נורמליים עשויים לדרוש מילדכם לשנות נקודות מבט או ללמוד מיומנויות חדשות. במקרים רבים, תמיכה, רגישות וסבלנות יכולות לתרום רבות לילד ולא נצרך טיפול מיוחד.

אולם, מה שנראה כקושי רגיל בילדות יכול לפעמים להתפתח למשהו רציני יותר. כאשר נראה קשיים בתחומי חיים רבים, כמו קשרים משפחתיים, ביצועים לימודיים, פעילויות פנאי וחברויות, יתכן ונכון יהיה לפנות לטיפול מסייע.

במידה ונראה:

  • מצוקה רגשית - תחושות חזקות של דאגה, פחד, חוסר תקוה וערך עצמי נמוך, אמירות המעידות על מצוקה או ביטויים משמעותיים ומתמשכים של רגש שלילי כמו כעס, בכי, עצבנות.

  • התנהגות שאינה מיטבית - התנהגות שלילית בתדירות גבוהה, הסתייגות מקשרים או מפעילויות, שינוי בהרגלי שינה ותאבון, ירידה בתפקוד לימודי, התנהגות מינית חריגה ופגיעה עצמית.

או במקרים בהם איננו יודעים או מבולבלים אל מול התנהגות הילד, יתכן ומדובר במקרה הדורש עזרה ומומלץ להתייעץ עם איש טיפול.

 

מהו התהליך הטיפולי?

טיפול פסיכולוגי בילדים מתבצע בידי מי שהוסמך והוכשר לכך. פסיכולוגים, פסיכיאטרים, עובדים סוציאליים קליניים ומטפלים בהבעה ויצירה מאומנים לעזור לילדים להבין רגשות שהוא מתקשה לבטא בקול רם. הם עושים זאת באמצעות משחק, רישום ודיבורים על אירועים וחוויות.

ההערכה מתחילה בסדרת פגישות קצרות. במהלכן תתגבש תכנית טיפולית (אם יש צורך בכך). חשוב להדגיש כי ההורים והילד מעורבים בצורה מלאה בתהליך הטיפולי ועליהם להסכים לכך. טיפול מתאים לפעמים עושה את ההבדל במהירות רבה, אפילו עם התסמינים המטרידים ביותר. עם זאת, הטיפול אינו נועד להיפטר מתסמינים לא רצויים בלבד. המטרה היא לעזור לילד בהתפתחות עתידית תקינה וניצול ההזדמנויות והיחסים העתידיים בצורה מירבית, לפיכך, טיפול יכול להימשך אף מעבר למספר חודשים ספורים.

 

אילו סוגי טיפול קיימים?

לכל מקרה מתאים סוג טיפול שונה. הטיפול ההולם ייבחר תוך התחשבות בסוג ההפרעה, באופי ההתמודדות, אופי הילד וגילו. לרוב, הטיפול ישלב בין טיפול פרטני עם הילד להדרכת הורים המהווה חלק חשוב בהליך הטיפולי. הדרכה כוללת זיהוי הצרכים הרגשיים של הילד, הקנית כלים פרקטיים להתמודדות וליווי רגשי.

בילדים צעירים, לעיתים יתבצע טיפול דיאדי המשלב נוכחות הורה בטיפול עצמו. טיפול זה מסייע בבניית קשר בטוח, מיטבי ומותאם לילד בעזרת התבוננות משותפת בדינמיקת הורה-ילד. בגילאי גן ותחילת היסודי ישולבו משחק ויצירה שיוכלו לאפשר לילד לבטא את עולמו הפנימי בצורה מופשטת ונוחה יותר עבורו. לילדים עם קשיים חברתיים או חרדות ספציפיות, פוביות והפרעה טורדנית כפייתית (OCD) ניתן לסייע בעזרת טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) המסייע בהתנהגות היומיומית תוך רכישת כלים להתמודדות, שינוי דפוסי חשיבה, הקלה על רגשות ומחשבות שליליים והרפיה. בילדים בוגרים ומתבגרים יצירת מרחב בטוח ומאפשר לשיחות ושיתוף יהווה את עיקר הטיפול.

 

סיכונים ותופעות לוואי

מטרת הטיפול היא לסייע ולהטיב עם הילד. לעיתים עירור הרגשות, המחשבות והזיכרונות הלא רצויים יכולים לגרום לתחושה לא טובה או להקצנת ההתנהגות השלילית בטווח הקצר אך כתהליך נצפה לראות שיפור והקלה.

 

לסיום

כהורים אוהבים ודואגים, אתם ודאי מכירים את ילדכם טוב מכולם. היעזרו בתחושות הבטן שלכם וסמכו על האינסטינקטים שלכם. במידה ומשהו מרגיש לא כשורה, או במידה ויש אינדיקציה מאנשי החינוך המלווים את ילדכם לאורך היממה, כדאי לבדוק ולבחון סיוע ובירור כדי להיות סמוכים ובטוחים שעשיתם את כל מה שניתן כדי להקל על ילדכם.

bottom of page