טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT)
סביר ששמעתם בהקשר של טיפול פסיכולוגי את המושג "טיפול CBT", אבל- מה זה בעצם? למי הוא מתאים? ומה ההבדל בינו לבין טיפול פסיכולוגי דינאמי? אנחנו כאן כדי לעשות סדר.
המפגשים מתבצעים בשיתוף פעולה מלא ותכנון קדימה של המטופל והמטפל וכוללים שיעורי בית וביצוע אקטיבי של מטלות.
3
הטיפול מתאים למגוון בעיות כגון דכאון, חרדה, הפרעות אכילה וקשיים בין-אישיים ומוכח מחקרית כמסייע.
2
CBT הינו טיפול קצר-מועד המכוון למטרה ונוקט גישה מעשית לפתרון בעיות.
1
מה זה CBT?
CBT (טיפול קוגניטיבי-התנהגותי Cognitive-Behavioral Therapy) הינו מכלול שיטות טיפול המתאים למבוגרים ולילדים כאחד. שיטות הטיפול מתבססות על התיאוריה כי יש קשר בין מחשבות, רגשות, תחושות גוף ומה שאנחנו עושים. ההנחה היא כי המקור של קשיים רגשיים ונפשיים רבים הינו במחשבות מכשילות ודפוסי פעולה שאינם נכונים לאדם.
למי מתאים טיפול CBT?
CBT מסייע במגוון של בעיות נפשיות, ביניהן: הפרעות חרדה שונות (הפרעת פאניקה, פוביות, פחד קהל, הפרעת דחק פוסט טראומטית), הפרעה טורדנית-כפייתית (OCD), דיכאון, הפרעות אישיות, הפרעות אכילה ועוד. לכל הפרעה טיפול מותאם וכדאי לפנות למטפל המתמחה בתחום. CBT נחקר רבות והוכח כיעיל וכמסייע במגוון רחב של בעיות.
מה עושים בטיפול?
ניקח לדוגמא אדם הסובל מחרדות שיגיע לטיפול. לאחר הכרות ואפיון הבעיה, תיבנה תוכנית מתאימה, מסודרת והדרגתית המותאמת ליכולותיו של המטופל, ומטרתה שינוי ושיפור המצב הנוכחי.
לרוב, יעסוק הטיפול יעסוק בשני מוקדים עיקריים:
1) מחשבות המטופל התורמות לחרדה (לדוגמא: מחשבות מאיימות).
2) התנהגות המטופל המשמרת ומעצימה את החרדה (לדוגמא: הימנעות מפעולות וממעשים מסוימים באופן עקבי) .
את המחשבות ננסה להכיר, לאתגר ואף להחליף במחשבות חיוביות ותורמות יותר, ואת ההתנהגות ננסה להניע לעבר התנהגות פרודוקטיבית ובריאה יותר. במהלך הטיפול יינתנו כלים מעשיים להתמודדות כגון הסבר אודות אופי הבעיה (psycho-education), טכניקות הרפיה והרגעה ו"ניסויים" התנהגותיים. כמובן שלקשיים שונים תותאם תכנית טיפול שונה.
זה נכון שיש שיעורי בית?
בהחלט. פעמים רבות יישלח המטופל הביתה עם מטלות בית אותן יבצע במהלך השבוע ויחזור עם חוויותיו לפגישה הבאה. ניתן להבין כי טיפול מסוג זה דורש אקטיביות מצד המטופל, וחלק ניכר מהעבודה נעשה על ידי המטופל במהלך השבוע מחוץ לפגישות.
במה שונה CBT מטיפול פסיכולוגי דינאמי?
בניגוד לטיפול פסיכולוגי קלאסי (הטיפול הדינאמי), CBT מתמקד בעיקר בהווה ובבעיה מוגדרת ולרוב מוגדר מראש כקצר-טווח (לרוב חודשים ספורים, עד לשנה). בCBT יש דגש רב על שיפור בסימפטומים כך שפעמים רבות תורגש הקלה משמעותית כבר בטווח הקצר. הטיפול נעשה בשקיפות מלאה ובשיתוף פעולה עם המטופל אודות התקדמות הטיפול, משכו וסיומו. במידה והפניה לטיפול מלווה בשאיפה לתהליך מעמיק של הכרה עצמית ובחינת משמעות יתכן וכדאי לפנות לטיפול שיחתי דינאמי או טיפול המשלב בין השיטות (טיפול אינטגרטיבי).
לסיום
במהלך החיים אנו יכולים לפגוש בקשיים ובאתגרים רבים. קשיים מסוימים מגבילים אותנו בצורה משמעותית וגורמים לנו סבל ופגיעה באיכות החיים אך איננו יודעים כיצד לפעול לשינוי. בעזרת טיפול CBT מתאים נוכל להתבונן בנסיבות ובגורמים המחזקים ומחלישים אותנו ואת תפקודינו ונרכוש כלים חיוניים להתמודדות בריאה וחיונית יותר.