יישומים קליניים של טיפול קבלה ומחוייבות
תחילת הטיפול ב-ACT: ״הכנת הקרקע״ לגמישות ושינוי
פרופ’ יפתח יובל
ACT (טיפול קבלה ומחוייבות) הינה הרחבה והמשפיעה מבין גישות "הגל השלישי" ב-CBT. זוהי גישה קלינית טרנס-דיאגנוסטית אשר אינה כבולה להגדרות המקובלות של הפרעות הנפש, ולכן טיפולים הנגזרים ממנה יכולים להתאים למגוון רחב של קשיים ובעיות. מטרת הטיפול ב-ACT הינה העצמת הגמישות הפסיכולוגית, כלומר לסייע לאנשים לחיות את חייהם ולנוע בכיוונים החשובים להם יחד עם המחשבות, התחושות, הדחפים והרגשות המעיקים עליהם, וזאת תוך נטישת הנסיונות להאבק ולשלוט בהם, ובעיקר מבלי לחכות שהם "ייפתרו" או ייעלמו. יעילות הטיפול ב-ACT תלויה בכך שהקליינטים יהיו מוכנים לנטוש את "אסטרטגיות השליטה" המושרשות האלה, וכן בהעברה אפקטיבית וברורה של עקרונות הגישה, אשר אינם תמיד אינטואיטיביים וקלים להבנה והפנמה. בהרצאה יוצגו העקרונות המרכזיים של ACT, ויושם דגש על האתגרים הפרקטיים המאפיינים את השלבים הראשונים של הטיפול. אתגרים אלה נובעים בעיקר מהצורך לתרגם באופן מעשי ואפקטיבי את התיאוריה הרחבה והידע המדעי עליהם מושתתת גישה זו, ולהתאים עקרונות כלליים אלה למקרה הספציפי.
4.11.24
8:30-12:00
פרופ’ יפתח יובל הינו חבר סגל במגמה לפסיכולוגיה קלינית באוניברסיטה העברית בירושלים. מחקריו עוסקים, בין השאר, בבדיקה של רכיבי טיפול קוגניטיביים התנהגותיים, ובמיוחד אלה הקשורים לגישת ACT.
להפוך סבל לתנועה נפשית: שש כמיהות הבסיס
ד”ר אלעד ליבנה
מסורות רוחניות רבות מלמדות אותנו שכאב נפשי הינו חלק בלתי נפרד מהקיום האנושי. באופן פרדוקסלי, כמיהות בסיסיות שקיימות בתוכנו ומניעות תנועה נפשית – כגון הצורך בהשתייכות ובחיבור או חוויה של תכלית וקומפטנטיות – הן גם אלו שבנסיבות מסויימות עלולות להגביר את הסבל. בסדנה קצרה זו נכיר את הבסיס של הגישה ממוקדת התהליך (PBT: Process Based Therapy), שנוסחה בשנים האחרונות על-ידי סטיבן הייז ושטפן הופמן, ומסייעת להתאים את הגישה הטיפולית שלנו לצרכים המשתנים של מטופלינו בשלבים שונים של הטיפול. נתוודע לשש הכמיהות האנושיות הבסיסיות (core yearnings) לפי גישתו של סטיבן הייז, ונלמד כיצד להפוך את מה שמופיע בחדר כסבל יומיומי, לתנועה נפשית המובילה לצמיחה ולהתפתחות. נמחיש עקרונות אלו על מקרה קליני.
10.11.24
8:30-12:00
ד"ר אלעד ליבנה – פסיכולוג קליני מומחה-מדריך, מרצה סגל חוץ בתוכנית לפסיכולוגיה קלינית במכללה למנהל. פסיכולוג ראשי ואחראי על תוכנית ההתמחות הקלינית במרכז הדספייס לטיפול ממוקד בצעירים ובבני נוער. מטפל בילדים, בני נוער ומבוגרים בגישה אינטגרטיבית בקליניקה פרטית בנס-ציונה. יו"ר לשעבר של הסניף הישראלי של The Association for Contextual Behavioral Science (ACBS), ארגון הגג העולמי של ACT. מנהל שותף "מכון גל לפסיכותרפיה וייעוץ ממוקד".
RFT קליני: שפה כהתנהגות
ליאור גילעד
RFT (Relational Frame Theory) – תיאוריית מסגור היחסים - ראשי תיבות שלא אומרות כלום לאף אחד, אך למעשה מארגנות לנו הכל בעולם הפנימי והחיצוני. למעשה, מרגע שאנחנו נכנסים לעולם השפה, אין דרך החוצה. בני האדם משתמשים בשפה כאמצעי לארגן את העולם, להבין אותו ולהשפיע עליו. כקלינאים - אנחנו כמובן עושים שימוש בשפה כל הזמן. היכרות טובה עם האופן בו השפה פועלת עבור כל אחד ממטופלינו, מאפשרת לנו להשתמש בכלי הטיפולי המרכזי שלנו- הדיבור- בצורה מיטבית. במפגש נזוז בין מסגורים (זה כיף, אל תדאגו), נלמד קצת RFT בלי להשתעמם, ונראה איך זה נראה בחדר הטיפולים, כשמשתמשים בRFT ככלי מרכזי להמשגה ולהתערבות.
17.11.24
8:30-12:00
ליאור גילעד - פסיכולוגית קלינית. מטפלת, מדריכה ומלמדת גישות ביהביוריסטיות
(כמו ACT ו-FAP). ממקימות התוכנית השנתית ללימודי ACT במכון מפרשים.
לשעבר ראשת הסניף הישראלי של ACBS (הארגון הבינלאומי של ACT)
עבודה עם טראומה ואובדן מתוך פרספקטיבה של ACT
ליאור בירן
בתקופה זו בה אנו חיים, הטיפול בטראומה ואובדן והשלכותיהם הפך לקריטי ומרכזי. בהרצאה זו נלמד כיצד "ארגז הכלים של ACT" יכול לסייע לנו כמטפלים בהתמודדות עם מצבים אלה. נדבר על האופן בו גישת ACT מתייחסת לטראומה והאופן בו הבנה זו יכולה לסייע לנו להבין את הסימפטומטולוגיה האופיינית לאחר טראומה ואובדן טראומטי. בהתבסס על כך, נדגיש את הכלים הטיפוליים שאנחנו יכולים לקחת מ-ACT לטובת עבודה עם טראומה, עמדת המטפל בחדר במפגש עם טראומה והאופן בו נרצה לעבוד עם השלכות הטראומה מתוך גישת ACT.
24.11.24
8:30-12:00
ליאור בירן, פסיכולוג קליני מדריך, מנהל מרפאת "קמה" לטראומה ואובדן במרכז בריאות הנפש שלוותה, רכז אקדמי של תוכנית ACT במכון מפרשים, מטפל, מדריך ומלמד גישות התנהגותיות בנות זמננו.
מיינדפולנס , מעבר לכאן ועכשיו-מנגנוני שינוי
מתי ליבליך
ההגדרה המערבית המוכרת לנו של מיינדפולנס מדגישה את החזרה לכאן ועכשיו. בהרצאה זו נשרטט את האופק של האימון המנטלי של מיינדפולנס כאופק של שינוי בתפיסת העצמי הכולל שינוי ביחסינו עם האחר והעולם. נשמע על כמה מודלים מרכזיים שעוסקים בנושא זה ונשאל כיצד הבנה זו עשויה לסייע לנו להרחיב מבט על התירגול האישי שלנו ועל העבודה עם מי שאנו מלווים.
1.12.24
8:30-12:00
מתי ליבליך היא שותפה-מייסדת ומנהלת ההכשרות המקצועיות בעמותה המרכז לחינוך קשוב ואכפתי ובתוכנית לפסיכותרפיה מבוססת מיינדפולנס בפיקוח היחידה ללימודי המשך, ביה"ס לעבודה סוציאלית, בר אילן. מתי היא עורכת אקדמית ומכותבי הספרים "מיינדפולנס להיות כאן ועכשיו" "שבילי המיינדפולנס" ו"האדם שבקצה האגו" שיצאו בהוצאת כתר.
The Self in Practice: Letting go of self-concepts with the precision of Relational Frame Theory (RFT)
Prof. Louise McHugh
Did you ever feel it wasn’t OK to be you, just as you are? The most important relationship any individual has is with themselves; any wounds or contradictions in your self-image will hinder your relationships with all others. A healthy self is almost universally seen as a prerequisite for sound mental functioning. When we do this work, one key aim is to help the client to be at peace with themselves. In order to have this, we cannot walk away from our ‘self’ because we are embedded in it. Our self is with us no matter where we go, and the majority of people have self-worth issues. In this workshop, we will introduce how Relational Frame Theory informs therapeutic techniques to foster a flexible sense of self.
*ההרצאה תתקיים בשפה האנגלית
8.12.24
8:30-12:00
Louise McHugh is a Professor of Psychology at University College Dublin, and Director of the UCD CBS (Contextual Behavioural Science) lab. She is a world leading expert in CBS and Acceptance and Commitment Therapy (ACT). She has published over 150 papers on CBS research and two books in the area of the Self and ACT. Louise has been a Fellow of the Association for Contextual Behavioural Science since 2014.
ACT 4 chronic pain
ד”ר נצח גורן
בעשורים האחרונים, ממצאי מחקרים מצביעים באופן ברור על יעילות ACT בעבודה עם מטופלי כאב. במהלך ההרצאה נסקור את חווייתו הפסיכולוגית של המטופל הכאוב, ונבחן כיצד האלמנטים השונים של הגישה מותאמים למידותיו ולצרכיו של המטופל.
15.12.24
8:30-12:00
ד"ר נצח גורן מנהל ומקים מכון CBT לטיפול בהפרעות חרדה וכאב כרוני ובמהלך 13 השנים האחרונות מנהל מערך נפש במכון כאב, איכילוב.
עבודה עם זוגות ובנושאים של זוגיות באמצעות טיפול קבלה ומחוייבות
אריאלה גרין-מיסק
22.12.24
8:30-12:00
אריאלה גרין מיסק, פסיכולוגית קלינית ומטפלת זוגית. מטפלת ומדריכה בקליניקה ברחובות www.psychologit.co.il. משלבת עבודת ACT וגישה אינטרסובייקטיבית בטיפול פרטני ובטיפול זוגי. מפתחת ומלמדת קורסים והכשרות בגישת ACT. מרצה ומדריכה במסגרת "מכון מפרשים" ובתכנית "עוגן" במכללה האקדמית תל אביב יפו.
התאמת ACT לילדים ולבני נוער
ד"ר אנה גולדברט
בשנים האחרונות קיימת תמיכה מחקרית ענפה לייעלות של טיפול בקבלה ומחויבות בקרב ילדים ובני נוער. הדגש ששמה הגישה על פיתוח חוסן נפשי, עידוד גמישות פסיכולוגית וחיזוק וטכניקות ממוקדות של פתרון בעיות הופכים אותה לרלוונטית מאוד לטיפול בילדים ובני נוער. פיתוחי הגישה האחרונים שכללו את האדפטציה הנדרשת להתאמת הכלים לטיפול בילדים ונוער, מאפשרים כיום לקחת מושגים וכלים מורכבים ולהפכם לפשוטים, נהירים ונגישים גם למטופלים הצעירים. במפגש זה נחשף לכלים השונים, נדבר עם מטאפורות רלוונטיות, סיפורים המעודדים גמישות, נתרגל תרגילים חווייתיים ונלמד לגייס את ילדים ובני נוער לתהליך טיפולי משמעותי ויעיל שיאפשר להם לחיות חיים עשירים ומלאים העולים בקנה אחד עם הערכים שלהם.
29.12.24
8:30-12:00
ד"ר אנה גולדברט פסיכולוגית חינוכית ורפואית מומחית, מומחית בטיפול קוגניטיבי התנהגותי, מטפלת ביופידבק מוסמכת. מרצה באוניברסיטת בר-אילן, במכללת אשקלון בתוכניות ההכשרה לטיפול קוגניטיבי התנהגותי. מנהלת שותפה במכון גל ובעלת קליניקה פרטית ברחובות.
מעבר ל-ACT: ערכים, משמעות, אחריות ושייכות כשהם מתחברים לגישות פילוסופיות שונות
פרופ’ דני חמיאל
בהרצאה זו נרחיב על שניים מקודקודי הACT, זיהוי הערכים והמחויבות לערכים. נעז לדבר על ערכים מסויימים שנובעים בהכרח מהגדרת ערך כביטוי של איכפתיות ויציאה אל מעבר לאני. נראה את החיבור המיידי לגישתו של ויקטור פרנקל, המתמקדת באחריות ובמשמעות בפרשנות של הפנייה לזולת, לפילוסופיה הסטואית שהיא פילוסופיה פרקטית הראויה להתחבר "לפסיכולוגיה פרקטית" ולזרמים ביהדות המתמודדים עם המתח שבין "חייב אדם לומר בשבילי נברא עולם" ובין פנייתו של אברהם לאלוהיו "ואנוכי עפר ואפר". ננסה להראות איך מכל אלו ניתן לבנות תפיסה פרקטית רלוונטית ליום יום, תפיסה שהיא טיפולית/חינוכית/בונה חוסן.
5.1.25
8:30-12:00
פרופ’ דני חמיאל, פסיכולוג קליני ורפואי מדריך, פרופ' חבר קליני ומורה באוניברסיטת רייכמן הרצליה. מנהל מקצועי, מפתח, חוקר ומדריך ראשי של תוכניות מניעה במרכז חוסן ע'ש כהן האריס בתל אביב. עוסק בהטמעת כלים מעולם הטיפול של הCBT למטפלים במקצועות טיפוליים/חינוכיים שאינם אנשי בריאות הנפש. מפתח ומלמד פרוטוקול טיפולי של הגל השלישי של הCBT שמותאם גם לחינוך ולתוכניות חוסן.